Wandelen

Frisse lucht opsnuiven tijdens een wandeling door een van de vele natuurgebieden die Zeeland rijk is. De natuurbeheerders Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Het Zeeuwse Landschap hebben gemarkeerde wandelingen uitgezet die vrij toegankelijk zijn. Of ga eens met een boswachter op pad door bos- en duingebied de Manteling op Walcheren. De kilometers lange stranden nodigen ook uit tot lange wandelingen.

Zeeland heeft ook een eigen streekpad: het Oosterscheldepad (RP 15). Deze 200 kilometer lange wandeling is verdeelt in 36 etappes en loopt rond het Nationaalpark Oosterschelde. De route voert langs oude stadjes en dorpen, door polders, over dijken en langs havens. De strijd tegen het water is tijdens deze tocht nog goed merkbaar.

Wandelnetwerk

Het wandelnetwerk dat over Zeeland wordt uitgerold volgt zijn routes langs knooppunten. Het wandelnetwerk voert langs een unieke combinatie van cultuurhistorische en natuurlijke elementen met onderweg ook verrassende toeristische voorzieningen. Het vertelt daarmee het verhaal van het Zeeuwse landschap. Het netwerk is nieuw en speciaal voor de wandelaar opengesteld. De knooppunten maken het mogelijk om zelf routes en afstanden te bepalen.

Het Wandelnetwerk Zeeland is een uitwerking van het Omgevingsplan Zeeland. Doel is om het Zeeuwse landschap aantrekkelijker te maken voor bewoners en toeristen én om de toeristisch-recreatieve ontwikkeling en infrastructuur te stimuleren. Het Routebureau Zeeland is verantwoordelijk voor de promotie van het Wandelnetwerk. Hier is ook alle informatie verkrijgbaar over routes en routestructuren en zijn zij het centrale meldpunt zijn voor vragen, klachten en reparaties. Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) coördineert de uitvoering van de reparaties.

Het Kiekendiefpad is een wandeling van 75 kilometer in de omgeving van Wolphaartsdijk – Schenge en Wilhelminapolder en dient als voorbeeldproject van het Wandelnetwerk Zeeland.

Terug naar overzicht