Colijnsplaat

Door de afsluiting van het Veerse Gat was de vissershaven van Veere onbereikbaar geworden en werd Colijnsplaat de thuishaven voor de vissersvloot. De vismijn is een levendige en fotogenieke plek, hier wordt iedere donderdag vis geveild en afhankelijk van het seizoen ook op andere dagen. De veiling heeft de grootste garnalenomzet van Nederland, de verkoop van het zeebanket is dan ook een belangrijke inkomstenbron voor het dorp. 


Er is ook een moderne jachthaven met ca. 500 ligplaatsen en zoals bij veel dorpen in Zeeland is het binnenvaren op een schip de mooiste manier om een plaats te bezoeken. In de zomermaanden vaart er een fiets- en voetveer vanuit Colijnsplaat naar Zierikzee of Burghsluis. 


De Colijnsplaatse Dagen in augustus worden altijd druk bezocht en het is een uitstekende gelegenheid om te unieke visserssfeer letterlijk te kunnen proeven. Het programma is te veelzijdig om in deze context te beschrijven en om de sfeer te proeven, kunt u het beste de website bezoeken.


Het inmiddels zeer populaire Peerockfestival wordt traditioneel op de laatste vrijdag in juli gehouden. Het is een avondvullend programma met bekende en minder bekende bands van verschillende muziekdisciplines. De organisatoren slagen er ieder jaar weer in om kwaliteit op het podium te krijgen en op Peerock speelde in de afgelopen jaren bijvoorbeeld de groepen Bløf, Fragment, Surrender, The Whisky Priests, the Brandos en de Nimmo Brothers.

Een fraaie replica van de Nehalennia tempel die op een prominente plaats bij de ingang van haven is gebouwd, doet aan prehistorische tijden denken. Nehalennia is een godin uit de Romeinse tijd die bescherming moest bieden aan zeevarenden en andere reizigers. Vissers hebben in de afgelopen jaren voor de kust altaarstenen van de originele tempel opgevist en archeologen nemen aan dat deze tempel lang geleden door de zee is verzwolgen

Terug naar overzicht