Yerseke

Als we het over het ‘Zeeuwse zwarte goud’ hebben, denkt menigeen gelijk aan Yerseke. Yerseke staat ook wel bekend als hét centrum van de mosselcultuur. De teelt van mossels en oesters kwam aan het eind van de negentiende eeuw op, en is nog steeds erg belangrijk voor het Zeeuwse dorp. Waar een klein dorp groot in is…

Champignons, of toch mosselen?
Toch is de schaal- en schelpdierensector niet altijd het belangrijkste middel van bestaan geweest. Tot 1870 was de bevolking grotendeels op de agrarische sector gericht. De meeste inwoners vonden hun bestaan in de landbouw en veeteelt. Fruitteelt werd voor het eerst in de twintigste eeuw belangrijk en vanaf de jaren zestig, toen het slecht ging met de mossel- en oestercultuur, kwam de teelt van champignons op. Zo'n tien jaar later telde Yerseke 22 champignonkwekerijen. Goede en slechte jaren in de mossel- en oestercultuur wisselden elkaar af. Toch slaagt men er nog steeds in de bedrijfstak levend te houden. De Yersekse mossel en oester zijn nou eenmaal beroemd en worden geëxporteerd naar vele landen. En ontwikkelingen zoals het inspelen op aquacultuur, helpen mee aan het voortbestaan van de Yersekse mossel en oester.

In het mosselseizoen varen de mosselschepen regelmatig uit om mosselen te vissen in de Oosterschelde. Deze mosselen gaan via de mosselveiling naar een mosselverwerkend bedrijf. Daar wordt ‘het zwarte goud’ klaargemaakt voor de verkoop. De haven van Yerseke, waar ook de mosselveiling staat, is de thuishaven van de mosselkotters. Oesters worden in Yerseke bijna een heel jaar verhandeld. In de pittoreske oesterputten, die dateren uit 1870, ligt de handelsvoorraad opgeslagen.

Mosseldag
Dat mossels belangrijk zijn voor Yerseke, blijkt ook uit de jaarlijkse mosseldag, altijd op de derde zaterdag in augustus. Het hele dorp is dan in feeststemming, en voor de duizenden bezoekers is deze dag er één om naar uit te kijken. Mosselen eten voor een paar euro, een braderie, varen op de Oosterschelde, kermis en vuurwerk. Kortom: een spectaculair, gezellig feest voor iedereen.

Ervaar het zelf!
In de verschillende restaurants en eetcafés´s die Yerseke rijk is, kunt u genieten van de producten van eigen bodem. Door het plaatselijke VVV kantoor worden rondleidingen gegeven en in het Oosterschelde Museum kunt u terecht voor een overzicht van de mossel- en oesterteelt van vroeger en nu.

Terug naar overzicht