Wemeldinge

Wemeldinge (Zeeuws: Weumelienge) is een dorp in de Nederlandse provincie Zeeland, gelegen aan de Oosterschelde en de noordelijke monding van het Kanaal door Zuid-Beveland. Tot 1970 was het een zelfstandige gemeente, sinds die tijd is het onderdeel van de gemeente Kapelle. Het dorp heeft 3091 inwoners (1 januari 2009). De met leilinden beplante Dorpsstraat is aangewezen als beschermd dorpsgezicht.

In vroeger tijden werd vooral geleefd van de vis en oestervangst (De Oesterbaai). Inmiddels hebben toeristen het dorpje gevonden. Wemeldinge heeft anno 2004 een flinke jachthaven, tal van vakantiehuisjes en Oosterscheldecamping Linda.

Tot 1992 moesten boten bij Wemeldinge gebruikmaken van 1 van de 3 sluizen die het mogelijk maakte om via het Kanaal door Zuid-Beveland de Oosterschelde te bereiken. Dit waren respectievelijk de kleine sluis, de midden sluis en de grote sluis. De kleine sluis was sinds 1973 niet meer in gebruik. Tegenwoordig wordt deze sluis gebruikt door de pleziervaart om vanuit de jachthaven de Oosterschelde op te komen.

Sinds 1992 is het echter mogelijk om rechtstreeks door te varen. Dit werd mogelijk doordat een nieuwe aftakking van het kanaal in gebruik werd genomen. De dijken langs het kanaal zijn tot deltahoogte verhoogd.

In het dorp staat een op een verhoging gebouwde kerk uit de 14e eeuw (toren) en 15e eeuw (schip en koor). Oostelijk van de kerk ligt met een hoogte van twaalf meter de hoogste vliedberg van Zeeland, een aan de andere zijde van de kerk gelegen vliedberg met een hoogte van veertien meter is geheel verdwenen. In Wemeldinge staan twee molens, De Hoop uit 1866 en de Aeolus uit 1869.

De naam Wemeldinge komt van een persoonsnaam in combinatie met -inge. Deze persoonsnaam is vermoedelijk de Germaanse naam Wimald, een verkorting van Werimbald. In het verleden is ook wel gedacht aan de naam Winiwald. Wemeldinge betekent hierdoor zoveel als bij de lieden van Wimald, een moedige, krachtige bewaker. Plaatsen in Zeeland waarvan de naam eindigt op -inge behoren tot de oudste van de provincie.
Het centrum in Wemeldinge bestaat uit een plein (Dorpsplein) met diverse winkels. Rond het plein staan twee basisscholen. De Cbs Wemeldinge en Obs Wemeldinge (Christelijk en openbare school). Verder staat er nog een bushalte op het plein en een tal van parkeerplaatsen. Parkeren op het plein is gratis.

Terug naar overzicht